Suomen suurinta tiedetapahtumaa vietetään taas syksyllä! Tutkijat avaavat ovensa perjantaina 27.9.2024 kaikille uteliaille.

Fysiikan tutkimuslaitos on tällä kertaa mukana Observatoriolla klo 17-20.

HIP (Helsinki Institute of Physics) on fysiikan tutkimuslaitos, jonka jäseninä ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto ja Tampereen yliopisto. Suomen säteilyturvakeskus (STUK) on toiminut määräaikaisena HIPin jäsenenä vuodesta 2018 lähtien. HIPin tutkimustoiminta kattaa laajan valikoiman aiheita teoreettisessa fysiikassa ja kokeellisessa alkeishiukkasfysiikassa. HIPin tehtävänä on suorittaa ja edistää perus- ja soveltavaa fysiikan tutkimusta sekä fysiikan tutkimusta ja teknologian kehittämistä kansainvälisissä kiihdyttimilaboratorioissa. HIP vastaa Suomen yhteistyöstä CERNin kanssa. Lisäksi HIP koordinoi Suomen osallistumista FAIR-laboratorioon (Facility for Antiproton and Ion Research), joka on tällä hetkellä rakenteilla Darmstadtissa, Saksassa.

Helsingin tapahtuman lisäksi – HIPin jäsenyliopisto Jyväskylä  – on mukana tutkijoiden yössä. Mukana on myös Oulun yliopisto ja Hämeen ammatikorkeakoulu : tutkijoiden yön ohjelma.

HIP Observatoriolla 17-20 (karttalinkki)

HIPScapeRoom – Suurenergiafysiikka-teemainen pakohuone

Sinulla on noin puoli tuntia aikaa päästä pakoon suurenergiafysiikan pauloista. Max 10 henkiloa/sessio, ilmoittautuminen samana iltana pakohuoneoven suussa Observatoriolla.

Hiukkasen fysiikkaa

Mitä hiukkauskiihdyttimet ovat?
Tulee kokeilemaan lineaarikiihdytinpeliä: kokeile itse miten “hiukkanen” kiihtyy!

Säteilyn mittaaminen
Miten säteilyä voidaan havaita?

  • Sumukammio
    Näe omin silmin säteilyä: sumukammio on ionisoivaa säteilyä havaitseva ilmaisin, jossa hiukkasten liike näkyy sumussa jälkinä. Tule itse katsomaan jälkiä ja kuulemaan tutkijalta mistä ne jäljet oikein kertovat.
  • Kaasutäytteiset ilmaisimet
    GEM-ilmaisin: tule katsomaan minkänäköisiä ilmaisimia HIPin Ilmaisinlaboratoriossa on tehty.
    Juomatölkistä säteilynilmaisin: tule katsomaan miten tavallisesta juomatölkistä tehty ilmaisin toimii ihan käytännössä.
  • Tuikeilmaisimet
    Kun ionisoiva hiukkanen kulkee tuikeilmaisinmateriaalin läpi, se vuorovaikuttaa materiaalin kanssa ja saa sen emittoimaan valoa, jota voidaan sitten havaita valomonistinputkella ja laskurielektroniikalla.
  • Puolijohdeilmaisimet
    Ilmaisinlaboratoriossa tutkitaan, kehitetään ja rakennetaan puolijohdeilmaisimia muun muassa Cernin CMS-kokeeseen. Tule katsomaan miltä ne näyttävät.

Mitä kokeellisen hiukkasfysiikan taustalla on?
Tule kuulemaan mitä teoreettinen fyysikko oikein tekee ja kysymään mikä on mm. standardimalli.

Kosmologia

Tule katsomaan kosmologin 360-esitys taivaankappaleiden fysiikasta ja tekemään mieltä askarruttavia kysymyksiä maailmankaikkeudesta.

Hiukkasvisailu
Kun olet tutustunut hiukkasfysiikan maailmaan, pääset vastailemaan muutamaan kysymykseen pienen visailun merkeissä.

 

LISÄTIETOA MUISTA TUTKIJOIDEN YÖN TAPAHTUMISTA HELSINGIN YLIOPISTOLLA LÖYTYY TÄÄLTÄ: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/avaruus/tutkijoiden-yo-perjantaina-279-tuo-tieteen-ihmeet-kaikkien-nahtaville

UUSIA VIDEOITA KESÄLTÄ 2024